Begin januari werd bekend dat de gemeente Bloemendaal opdracht had gegeven om onderzoek te doen naar explosieven in de Leidsevaart tussen Vogelenzang en Hillegom. Magneetvissers hadden hier onlangs oude munitie gevonden en de gemeente wilde daarom weten of er niet meer in het water ligt dat afkomstig zou kunnen zijn uit de Tweede Wereldoorlog. 

Het gecertificeerde opsporingsbedrijf T&A Survey kreeg de opdracht om intensief onderzoek te doen en zij hebben in een paar weken tijd ruim 4000m2 bodem van de vaart afgespeurd naar plekken waar munitie uit de Tweede Wereldoorlog gestort zou kunnen zijn. Duikers hebben zich geconcentreerd op 10,5 cm granaten. Geladen granaten kunnen, ook zoveel jaren na dato, ernstig gevaar opleveren omdat de springstof in de loop van de jaren instabiel wordt en spontaan kan afgaan (reden waarom magneetvissen verboden is).

Burgemeester Roest deelt op Facebook dat er tijdens het onderzoek 229 ijzerhoudende objecten gedetecteerd zijn, maar gelukkig geen explosieven. Van alles is daarbij naar boven gehaald zoals betonijzer, autobanden, fietsen, oliedrums, winkelwagens, melkbussen, een buitenboordmotor, rijzweep en een kolenkit. “Met het onderzoek heeft de gemeente de maximale, maatschappelijk aanvaardbare, inspanning verricht om te mogen aannemen dat de vaart ter plekke vrij van explosieven is”, aldus de burgemeester.