Warmte-Koude Opslag (WKO)

Warmte-Koude Opslag (WKO) is een laagdrempelige en veel toegepaste vorm van bodemenergie om gebouwen te verwarmen en te koelen met grondwater.  

Hoe werkt WKO?

Bij WKO wordt grondwater opgepompt uit watervoerende lagen (aquifers). Bij WKO ligt de maximale diepte van het opgepompte water rond de 150 meter. Door middel van een warmtewisselaar wordt het opgepompte grondwater water in de zomer gebruikt voor verkoeling en in de winter voor verwarming.    

Het proces naar de aanleg van een WKO installatie ziet er als volgt uit:

  1. U neemt contact met ons op over een locatie waar u interesse heeft in de toepassing van WKO.
  2. Wij doen een QuickScan van het gebied waarin we aangeven waar de uitdagingen liggen, en wat de geothermische potentie is van het gebied.
  3. Als de bodem geschikt is zullen wij zorgen voor het aanvragen van de juiste vergunningen (watervergunning en eventueel omgevingsvergunning beperkte milieutoets /OBM) en indien toepasbaar, subsidies (investeringssubsidie duurzame energie /ISDE).
  4. We zullen het proces sturen tot er groen licht wordt gegeven voor het installeren van een eventuele WKO installatie. Het eindresultaat is een compleet rapport met aanbevelingen waarin alles staat wat u nodig heeft om van de bodemwarmte in uw gebied te profiteren.