Bron: Gemeente Bloemendaal, maandag 3 januari 2022

Magneetvissers hebben in de Trekvaart in Vogelenzang en Hillegom munitie gevonden. De gemeenten Bloemendaal en Hillegom gaan daarom verder onderzoek doen. Het gecertificeerde opsporingsbedrijf T&A Survey voert dit onderzoek uit. Zo’n onderzoek bestaat uit meerdere stappen. 

Enkele maanden geleden is een detectieonderzoek uitgevoerd 
Het detectieonderzoek heeft uitgewezen dat er ook een benaderingsonderzoek nodig is. Gecertificeerde duikers die speciaal hiervoor zijn opgeleid, voeren dit onderzoek uit. De gevonden objecten uit het detectieonderzoek worden verder onderzocht door duikers. Zij duiken naar het gevonden object en bepalen vervolgens of het om oud ijzer gaat of een mogelijk explosief. 

Periode onderzoek
Het onderzoek met de duikers start naar verwachting op 4 januari 2022 en wordt uiterlijk in de tweede week van januari afgerond. Het is een gecontroleerd en volledig veilig proces.

Wat als er explosieven worden aangetroffen
Eventueel aangetroffen explosieven worden door de duikers van T&A Survey veilig gesteld en vervolgens overgedragen aan de explosievenopruimingsdienst (EOD). De EOD verwijdert of vernietigt de aangetroffen explosieven op een daarvoor geschikte plek.

Waar vindt onderzoek plaats
Het gaat om het gebied tussen de spoortunnel (de Traliebrug) aan de Leidsevaart in Vogelenzang en de Margrietenlaan in Hillegom.