T&A Survey heeft een groot gecombineerd onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van Ontplofbare Oorlogsresten en WOII archeologie afgerond voor de gehele gemeente Súdwest-Fryslân. Binnen deze gemeente valt ook de plaats Offingawier, waar in 1943 een Amerikaanse bommenwerper is gecrasht.       
 
Op Bevrijdingsdag vond er dit jaar een bijzonder evenement plaats in Offingawier:  De onthulling van een informatiepaneel voor de in 1943 neergestorte B-17, een Amerikaanse bommenwerper die ook wel het “Vliegende Fort” werd genoemd vanwege zijn omvang. Voorafgaande aan de onthulling van het informatiepaneel werd er een lezing gehouden door Alex Tuinman van De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (MAMF).    

Informatiepaneel B-17 

De Stichting MAMF heeft samen met de Dorpsbelang Offingawier en de landeigenaar een plan ontwikkeld om de plaats van de crash te Offingawier te markeren met een informatiepaneel. Hierop wordt het verhaal van de vlucht en de bemanning verteld en krijgen alle betrokkenen een gezicht. Op het tijdstip van 12.56 uur, de tijd van de fatale crash destijds aan de Griene Dyk-Paviljoenwei onder Offingawier, werd nu het informatiepaneel onthuld door Renske Boschma en ooggetuige Germ Kamstra

De Crash  

B-17 42-3488 van de 385e Bomb Group, 548e Bomb Squadron, USAAF, was op 11 december 1943 vanaf Great Ashfield opgestegen en had de Duitse havenstad Emden als doel. Nadat de bommen waren gelost werd de bommenwerper door luchtafweergeschut geraakt. Boven de provincie Groningen zette een aantal Duitse jagers de aanval in en mede daardoor raakte de machine dusdanig beschadigd, dat meerdere bemanningsleden besloten de aangeschoten B-17 te verlaten. Zij kwamen behouden aan de grond. Het toestel stortte uiteindelijk neer in een weiland bij Offingawier. Zijluikschutters Hall en buikkoepelschutter Husband, die tijdens de onophoudelijke aanvallen gedood werden, werden in de wrakstukken aangetroffen.      

Berging en ruiming 

In de loop van december 1943 werden de resten van de eens zo machtige machine door de Duitsers geborgen. De berging verliep voortvarend, omdat de het vliegtuig in een glijvlucht naar beneden was gekomen. In 2007 werden de laatste resten opgeruimd. Er werd toen onder andere een motorplaatje en resten van de benzinetanks gevonden.