De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is de hele dag bezig geweest met opgravingen in een weiland aan de Zutphenseweg in Klarenbeek. De gemeente Voorst gaf daartoe opdracht na een tip. Inmiddels is bekend dat er ‘kleine restanten van een V1 bom’ zijn gevonden.

De V1 was de eerste ‘vliegende bom’ ter wereld die in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet door de Duitsers. De bom geldt als voorloper van de kruisraket. In 2020 werd er een V1 even verderop aangetroffen in Wilp langs de snelweg. Daar werd destijds het hele dorp ontruimd vanwege de veiligheid. De ruiming van het explosief kostte bijna 700.000 euro.

Géén hoofdlading 

Woordvoerder Linda Simons van de gemeente Voorst meldde iets na 19.00 uur dat er inderdaad restanten van een V1 bom zijn aangetroffen in het weiland. ,,Kleine restanten, met de nadruk op klein. Ook wil ik duidelijk gesteld hebben dat er géén hoofdlading is aangetroffen.’’

Simons legt uit dat de EOD was gaan graven in opdracht van T&A Survey Bodemonderzoek, het bureau dat in eerste instantie door de gemeente Voorst was ingeschakeld om te kijken of er daadwerkelijk een bom lag in het weiland.

,,Mensen van dat bureau konden precies zien waar er moest worden gegraven door verschuivingen binnen het aardmagnetische veld. Wij gaan met T&A overleggen of er verder onderzoek nodig is.’’