Bron: Noordhollands Dagblad 23-11-2021 

Door Arie Booy   

Om veilig te kunnen werken wordt het water aan weerszijden van de Afsluitdijk systematisch afgezocht op oude zeemijnen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu vijf Britse en vijf Duitse mijnen gevonden. 

Dat meldt Bodac Explosievenopsporing. Het bedrijf is ingehuurd* door de projectorganisatie Levvel die de Afsluitdijk renoveert. Opvallend is volgens de organisatie dat de Duitse zeemijnen in hoofdzaak aan de oostzijde van de Afsluitdijk zijn gevonden en de Engelse aan de westzijde. 

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers gestuit aan de oostzijde van de dijk; dat zou een verklaring voor de aanwezigheid van de mijnen aan de Friese kant kunnen zijn. Alle explosieven werden bij de teen van de dijk onder een laag slib gevonden. Daar hebben de gevaartes zo’n tachtig jaar gelegen terwijl het verkeer op luttele meters afstand langs raasde.

* Bodac wordt bij de opsporing van de zeemijnen ondersteund door een team van gespecialiseerde duikers van T&A Survey. Lees meer over dit project >>