T&A Survey is momenteel bezig met een groot gecombineerd onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van Ontplofbare Oorlogsresten en WOII archeologische waarden voor de gehele gemeente Súdwest-Fryslân, met ruim 900 km2 de grootste gemeente van Nederland. Binnen deze gemeente valt ook de plaats Offingawier, waar in WOII een Amerikaanse bommenwerper is gecrasht.    

Informatiepaneel crashlocatie 

De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation heeft samen met de Dorpsbelang Offingawier en de landeigenaar een plan ontwikkeld om de plaats van de crash te Offingawier te markeren met een informatiepaneel. Hierop wordt het verhaal van de vlucht en de bemanning verteld en krijgen alle betrokkenen een gezicht.   

Bijna de helft van het bedrag dat er nodig is om het informatiepaneel bij Offingawier te realiseren binnen, maar financieel kan de organisatie op dit moment een fikse steun in de rug gebruiken. T&A Survey heeft daarom ook een bijdrage geleverd. Kijk hier voor meer informatie of als u een bijdrage wilt leveren.    

De crash 

B-17 42-3488 van de 385e Bomb Group, 548e Bomb Squadron, USAAF, was op 11 december 1943 vanaf Great Ashfield opgestegen en had de Duitse havenstad Emden als doel. Nadat de bommen waren gelost werd de bommenwerper door luchtafweergeschut geraakt. Boven de provincie Groningen zette een aantal Duitse jagers de aanval in en mede daardoor raakte de machine dusdanig beschadigd, dat meerdere bemanningsleden besloten de aangeschoten B-17 te verlaten. Zij kwamen behouden aan de grond. Het toestel stortte uiteindelijk neer in een weiland bij Offingawier. Zijluikschutters Hall en buikkoepelschutter Husband, die tijdens de onophoudelijke aanvallen gedood werden, werden in de wrakstukken aangetroffen.     

Vliegtuigberging

In de loop van december 1943 werden de resten van de eens zo machtige machine door de Duitsers geborgen. De berging verliep voortvarend, omdat de het vliegtuig in een glijvlucht naar beneden was gekomen. In 2007 werden de laatste resten opgeruimd. Er werd toen onder andere een motorplaatje en resten van de benzinetanks gevonden.