Tijdens een opsporingsonderzoek in de gemeente Oss heeft T&A veel explosieven aangetroffen. Rede voor het onderzoek waren geplande dijkverbeteringen langs de watergangen in het gebied. Uit eerder uitgevoerd historisch vooronderzoek was al gebleken dat het gebied verdacht was op explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.  

Operatie Market Garden
In het onderzoeksgebied is tijdens de laatste jaren van de oorlog veel gevochten tussen Duitse en geallieerde troepen. Met Operatie Market Garden (1944) wilden de geallieerden de waterwegen tussen Eindhoven en Arnhem innemen. Daarvoor moesten de steden en dorpen die op de route lagen, waaronder Oss en omgeving, bevrijd worden. Op 25 september 1944 werd Oss na veel getouwtrek definitief bevrijd, maar ook daarna vonden er nog lang beschietingen plaats en werden de bruggen in het onderzoeksgebied opgeblazen. In de winter van 44-45 lag het front dwars door Nederland stil. In die periode namen de grondgevechten af maar werden de luchtgevechten en bombardementsvluchten richting Duitsland ge├»ntensiveerd, zo ook boven het onderzoeksgebied.  

Gedumpte munitie
T&A heeft zowel de land- als de waterbodem van het gebied onderzocht op explosieven uit WOII. Daarbij werd voornamelijk gedumpte munitie gevonden rondom bestaande infrastructuur, zoals de bruggen over de verschillende watergangen. Onder de verdachte objecten bevonden zich verschillende soorten geallieerde en Duitse granaten, munitie voor granaatwerpers en geweergranaten. De explosieven zijn door T&A tijdelijk veiliggesteld en vervolgens overgedragen aan de EOD, die ze op 17 september heeft vernietigd.