In de Tooropstraat te Nijmegen realiseert KlokGroep 31 nieuwe, duurzame huurappartementen. Aangezien het een stukje stad betreft met een bewogen geschiedenis van de Romeinen tot en met de Tweede Wereldoorlog, hebben KlokGroep Milieu, ADC ArcheoProjecten en T&A Survey voorafgaand aan de bouw een bodemsanering in combinatie met archeologisch en explosievenonderzoek uitgevoerd. Resultaat is een mooie beeld van de militaire geschiedenis van dit stukje Nijmegen.
Oudste Romeinse fort
Op deze strategische locatie bevond zich vanaf 19 voor Christus een fort voor manschappen die later deel zouden nemen aan veldtochten in Duitsland. Dit fort, het oudste Romeinse fort van Nederland, heeft enkele tientallen jaren bestaan. De projectlocatie ligt midden in het fort en de gracht lag ter hoogte van de Tooropstraat. Het archeologisch onderzoek heeft dan ook interessante vondsten opgeleverd, waaronder enkele munten met daarop Julius Caesar en keizer Augustus, een sluiting van een maliënkolder en een hanger uit dezelfde periode.
Kampdorp 10e legioen
Vanaf 69 na Christus werd er een meer permanent fort op de Hunerberg gebouwd, ten noorden van de Berg en Dalseweg. Tot 104 na Christus was hier het 10e legioen gevestigd. Om het fort lag een groot kampdorp met onder andere smeden, winkels en bars, die in het onderhoud van de 6.000 legionairs moesten voorzien. Tijdens het archeologisch onderzoek is een deel van de fundering van één van de gebouwen aangetroffen, opgebouwd uit hergebruikte dakpannen, bakstenen en grote stenen. Op de dakpannen zijn diverse stempels van het 10e legioen zichtbaar, herkenbaar aan de letters LDG (Legio Decima Gemina). De wanden van het gebouw waren beige/wit gepleisterd en aan de binnenkant zijn delen van een fresco in zwarte verf aangetroffen. Tussen het pleisterwerk is ook een munt van keizer Nerva uit 97 na Christus gevonden en enkele spijkers uit de zolen van Romeinse sandalen. Aan het einde van de Romeinse tijd werd het fort definitief verlaten.
Fort de Verbrande Molen en WOII
In de 19e eeuw werd ten oosten van het huidige huizenblok fort de Verbrande Molen gebouwd. Dit fort diende als verdediging van de stad en is slechts enkele decennia in gebruik geweest. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het fort al verdwenen en was de locatie onderdeel van de stad. De huizen in de Tooropstraat stonden er toen al. In de Tweede Wereldoorlog rukten de geallieerden door de Tooropstraat op richting het centrum. Uit beide perioden is munitie gevonden: lege hulzen en het magazijn voor 2 cm patronen van een Duits stuk luchtafweergeschut.
Al met al heeft het onderzoek een mooi beeld opgeleverd van de bewogen geschiedenis van dit historische stukje grond, waarover door de eeuwen heen vele soldaten zijn gemarcheerd.