Door David Sam, archeoloog T&A Survey

Eind maart vertrokken archeoloog Wouter Waldus (ADC) en ik op uitnodiging van de Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) naar Honolulu, Hawaii, voor een driedaagse cursus. De aanleiding voor onze reis was een project dat T&A in opdracht van DPAA gaat uitvoeren in Nederland. DPAA is een onderdeel van de Amerikaanse Ministerie van Defensie wat zich bezig houdt met het opsporen en identificeren van vermiste Amerikaanse soldaten met de status Prisoners of War (POW) of Missing in Action (MIA).

Onze cursus vond plaats in het grootste laboratorium van DPAA, op een militaire basis in Honolulu, waar alle verschillende specialisten (archeologen, fysisch antropologen etc.) te vinden zijn.  De zeer intensieve, 3-daagse cursus bestond uit colleges van 1 tot 2,5 uur, waarin wij werden ingewijd in de verschillende facetten van het veldonderzoek naar vermiste Amerikaanse soldaten volgens de methoden van DPAA.

Hoewel het onderzoek eigenlijk forensisch van aard is, laat DPAA haar onderzoeken standaard door archeologen en met gebruik van archeologische onderzoeksmethoden uitvoeren. Alle archeologen die betrokken zijn bij hun onderzoeken een moeten eerst een cursus volgen over de vereiste werkwijze, richtlijnen en protocollen. Kort gezegd, the do’s and the dont’s van de DPAA.  

Wat ons als archeologen goed duidelijk werd gemaakt, is dat de missie van DPAA uitsluitend draait om het terugvinden, terughalen en identificeren van vermiste Amerikaanse soldaten. Feitelijk is het dus geen archeologisch onderzoek, ook al wordt er voornamelijk van archeologen en archeologische onderzoeksmethoden gebruik wordt gemaakt. Omdat DPAA gefinancierd wordt vanuit de Amerikaanse overheid gelden er daarnaast zeer strikte protocollen. Het onderzoek moet snel én goed worden uitgevoerd, fouten en misverstanden moeten ten alle tijden voorkomen worden zodat er geen tijd en geld verspild wordt.  

Het was een prachtige en leerzame week voor Wouter en mij. Opvallend was de passie en trots waarmee onze docenten over hun werk vertelden, wat op ons zeer aanstekelijk werkte. We staan volledig achter de missie van DPAA en zijn vol enthousiasme en energie teruggekeerd naar Nederland om ons hier te kunnen storten op de voorbereidingen van het  onderzoek dat wij voor DPAA gaat uitvoeren. To be continued....