I went looking for a ship is een boek over persoonlijke zoektocht door het landschap van de scheepvaart, naar aanleiding van de grote verbouwing van de zeesluis in IJmuiden, de belangrijkste toegangspoort tot het havengebied van Amsterdam. T&A Survey heeft in opdracht van OpenIJ rondom het bestaande sluizencomplex in IJmuiden een grootschalig onderzoek naar explosieven uitgevoerd.

Natascha Libbert documenteert het technische gebied op en rond de sluizen, de haven van Amsterdam en de schepen. Ze richtte zich op onderwerpen als destructie en constructie, de toenemende onzichtbaarheid voor de burger van het transport over zee en de wijze waarop het landschap voortdurend verandert als gevolg van de scheepvaart. Ze besloot op zoek te gaan naar een schip om alles vanuit een ander perspectief te kunnen aanschouwen en grip te krijgen op dit landschap in transformatie. Uiteindelijk voer ze mee op een vrachtschip dat steen ophaalt uit een berg in Noorwegen. 

In I went looking for a ship vormen Libberts onderzoek en geschreven logboek de rode draad waarbij de beelden met aardse zintuigelijkheid de visuele toon zetten; soms technisch, soms abstract en po√ętisch. Door het gebruik van archiefbeeld, referentiebeelden en onderzoek belicht ze niet alleen de geschiedenis van de sluizen, maar wijdt ze ook uit over specifieke eigenschappen van de maritieme ruimte en bijvoorbeeld de overeenkomsten tussen duikers en astronauten. Ze gaat mee met ecologen, archeologen, werknemers van OpenIJ en de Port of Amsterdam, vletterlieden, loodsen en zeelieden. Hierover fotografeert en schrijft zij.

I went looking for a ship is een boek over de onzichtbaarheid van de maritieme landschap waarin de schepen altijd doorvaren. Het is te bestellen bij uitgever The Eriskay Connection: hier. Voor grotere aantallen of relatiegeschenken, svp direkt contact opnemen met Natascha Libbert: post@nataschalibbert.nl