Archeologen van T&A en ADC zijn opdracht van Markus BV en bouwbedrijf De Nijs bezig met het opgraven van de fundering van een oude molen in Wormerveer. De molen ligt langs de Zaan, naast het de vroegere veevoederfabriek Brokking.

Molen de Vrijheid
Molen de Vrijheid werd in 1742 gebouwd als pelmolen. Rond 1780 werd de molen ingericht als oliemolen. De Vrijheid werd in 1896 afgebroken en verplaatst naar Alkmaar om daar als meelmolen (De Wachter) dienst te doen. Daar werd de molen in 1918 gesloopt.

Poeren
De overblijfselen van de molen die gevonden zijn tijdens de archeologisch opgraving bestaan voornamelijk uit zogenaamde poeren. Een poer is een ondersteuning bedoeld om de krachten uit de molen over te dragen op de ondergrond. In het geval van Molen de Vrijheid betrof het bakstenen poeren di rustten op paalfunderingen, bestaande uit meerdere palen.

Nieuwbouwproject
Op het fabrieksterrein van Brokking Veevoeders in Westknollendam worden nieuwe woningen gebouwd. Het fabrieksgebouw zelf wordt omgebouwd tot appartementen. De resten van de fundering van oliemolen de Vrijheid liggen naast de fabriek.