Op vrijdag 25 mei vond op hogeschool Saxion de tweede editie plaats van Congres Strijdigheden, het jaarlijkse Nederlandse congres over conflictarcheologie. David Sam, archeoloog en assistent OCE-deskundige bij T&A Survey, was erbij en leverde een bijdragen aan de congresbundel*: een nabeschouwing van het unieke gecombineerde onderzoek naar archeologie en explosieven te Meinerswijk. 

In het kader van Ruimte voor Rivier heeft Rijkswaterstaat grootschalige werkzaamheden uit laten voeren in de uiterwaarden aan weerszijden van de John Frostbrug. Een historische locatie vanwege de Tweede Wereldoorlog, toen tijdens operatie Market Garden de John Frostbrug een brug te ver bleek. Al snel was duidelijk dat op deze locatie zowel archeologische resten als explosieven te verwachten waren,  en dat mogelijke explosieven zelf ook archeologie waren. De uitdaging was om beide vakgebieden te combineren. Er werd gekozen voor een nieuwe, zeer intensieve samenwerking tussen archeologie en explosieven waarbij beide onderzoeken gelijktijdig en doorlopend zouden worden uitgevoerd en waar mogelijk elkaar konden aanvullen en ondersteunen.  

Het project Arnhem-Meinerswijk is voor de samenwerkende partijen naar tevredenheid verlopen en heeft geleid tot een zeer volledig archeologisch onderzoek naar objecten en gebeurtenissen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Lees hier het hele artikel >>

*Bosman, A.V.A.J. (red.), 2018, Strijdigheden 2, Congresbundel 25 mei 2018, Deventer, Hogeschool Saxion, Stichting ACOO, Dordrecht. (ISBN 978-90-828719-0-6)