Maandag 23 en dinsdag 24 april zijn in Rijsenhout drie Duitse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. De bommen op het terrein naast de tomatenkwekerij van Schenkeveld zijn gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de EOD. Op maandag gebeurt dit om 12.00 en 14.00 uur. Op dinsdag om 12.00 uur. Wegafzettingen of ontruimingen van woningen zijn niet noodzakelijk.

Veiligheidsmaatregelen
De gemeente heeft overlegd met de explosievenopruimingsdienst en de andere hulpdiensten over de ruiming van de bommen. In dit overleg zijn maatregelen besproken om de drie bommen veilig te kunnen ruimen. Het gaat dan bijvoorbeeld over maatregelen ter voorkoming van trillingen.

Innovatief explosievenonderzoek
T&A Survey is de afgelopen weken bezig geweest met de benadering en identificatie van de drie bommen, waarbij duikers en niet eerder voor explosievenonderzoek ingezette technieken zijn gebruikt, zoals de 3D laser scanner en Röntgen apparatuur. Doel van het project was om de ontstekers van alle drie de bommen succesvol te identificeren zonder de bommen te verplaatsen. Lees meer >>

Vliegtuigbommen in Rijsenhout
In totaal zijn op dit terrein nu 43 vliegtuigbommen gevonden, waarvan  er al 40 zijn geruimd. De reden voor de grote concentratie bommen is dat er zich op het terrein van de tomatenkweker tijdens de Tweede Wereldoorlog een  zogenaamd schijnvliegveld bevond. Schijnvliegvelden werden aangelegd in de buurt van militaire vliegvelden met als doel het aantrekken van vijandelijk vliegtuigen, zodat zij hun bommen hier lieten vallen in plaats van het nabijgelegen echte vliegveld. Schiphol was door de Duitsers in gebruik als militair vliegveld. Van hieruit werden in de eerste jaren van de oorlog veel bombardementsvluchten richting Groot-Brittannië uitgevoerd.  Lees meer over schijnvliegveld Rijsenhout >>

Drie andere objecten
Er zijn nóg drie objecten in de bodem gevonden. Deze zullen dit jaar verder worden onderzocht. Als dit ook bommen zijn, moeten deze ook worden geruimd. Wanneer dat gebeurt en hoe, wordt later bekend gemaakt.