T&A Survey is momenteel bezig met een boeiend explosievenonderzoek langs de A4, onder de rook van luchthaven Schiphol, waar drie Duitse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden zijn. Deze moeten worden geruimd in verband met de uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf. Het is niet de eerste keer dat in dit gebied explosieven worden aangetroffen. Hoe komt dat hier in de afgelopen jaren zoveel vliegtuigbommen zijn gevonden? Jeroen Niels, specialist vooronderzoek CE bij T&A en slagveldgids, geeft uitleg.

Schijnvliegvelden
Vrij snel na de capitulatie om 1940 begon de Duitse bezetter met de aanleg van een zogenaamd schijnvliegveld bij Rijsenhout. Schijnvliegvelden werden aangelegd in de buurt van militaire vliegvelden met als doel het aantrekken van vijandelijk vliegtuigen, zodat zij hun bommen hier lieten vallen in plaats van het nabijgelegen echte vliegveld. Schiphol was door de Duitsers in gebruik als militair vliegveld. Van hieruit werden in de eerste jaren van de oorlog veel bombardementsvluchten richting Groot-BrittanniĆ« uitgevoerd.  

Rijsenhout
Voor de aanleg van schijnvliegveld Rijsenhout vorderden de Duitsers een stuk land en bouwden hier een zandbaan die een landingsbaan moest voorstellen. Hierop werd een spoorbaan neergelegd waarop een spoorwagon met het silhouet van een vliegtuig kwam te staan, zodat het geheel vanuit de lucht op een landingsbaan leek. Aan beide uiteinden van de landingsbaan stonden bunkers met daarin aandrijfmotoren. Via een staalkabel kon op deze manier het zogenaamde vliegtuig op een neer worden getrokken over de landingsbaan.  

In de eerste oorlogsjaren werd schijnvliegveld Rijsenhout regelmatig gebombardeerd door de Geallieerden. Daarnaast lieten ook in problemen geraakte Duitse piloten hun bommen, die ze kwijt moesten voordat ze de landing gingen inzetten, hier vallen. Dit verklaart het grote aantal bommen dat de laatste jaren op het schijnvliegveld is aangetroffen. Het is niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog meer bommen zullen worden gevonden.

Lees meer over dit project!