Bron: De Gelderlander

Bewoners van de Haven van Coers in Arnhem-Zuid hebben zaterdagmiddag de eerste exemplaren gekregen van een filmverslag van het uitbaggeren van de haven. Dat baggeren was in elk geval na de Tweede Wereldoorlog niet meer gebeurd. T&A Survey is daarom ingehuurd om uit te zoeker of er nog niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog verborgen gingen onder het rivierslib. Het was voor de gemeente een bijzondere en uitdagende klus. Daarom werd besloten een videoverslag te maken.

De Haven van Coers in Arnhem moest dieper worden, om dat de woonboten bij laag water scheef lagen. Er moest daarom een circa anderhalve meter dikke laag afgegraven worden in de haven en de havenmonding. Baggeren was niet zonder risico in dit gebied waar veel gevochten is, vlakbij de beroemde John Frostbrug. Vooronderzoek had al uitgewezen date er geen vliegtuigbommen te verwachten waren in de haven, maar andere munitie en oorlogstuig konden niet uitgesloten worden. T&A Survey is daarom ingehuurd om uit te zoeker of er nog niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog verborgen gingen onder het rivierslib.

Voordat de baggerwerkzaamheden konden beginnen moest het zeker zijn dat er geen explosieven onder het rivierslib lagen. Verdachte plekken zijn daarom gecontroleerd door een team van duikers en met met behulp van radar vastgelegd. T&A Survey’s Maurice van Gennip: We zijn vooral oud ijzer tegengekomen. Dat was wel de verwachting. Maar je weet het niet. Autobanden bijvoorbeeld, die slaan op de radar behoorlijk uit. Dat komt door gevlochten staal in de band. Het kan dan net zo goed een dikke bom zijn. Geen spectaculaire vondsten dus, er kon daarom met een gerust hart gebaggerd worden.

Bekijk hier de hele documentaire over het project!