De Triasboring is een maand geleden gestart. Het boren van de eerste sectie is goed verlopen. Het aansturen van de boorkop in de kalkformatie was de eerste dagen een uitdaging. Het bleek lastig om een hoek van 30 graden te behouden in het zwakke gesteente met hard vuursteen. Daarom is deze sectie iets langzamer geboord dan voorzien. De eerste sectie is ongeveer 1.300 meter diep. In het weekend van 18/19 november is de stalen buis (casing) met een diameter van circa 50 cm het boorgat ingebracht. De ruimte tussen het boorgat en de buitenwand van de casing is gecementeerd om het boorgat te verstevigen.

Blow Out Preventer
Na het cementeren van de eerste sectie is gestart met het inbouwen en testen van de Blow Out Preventer (BOP). De BOP controleert de druk in de boorschacht en sluit het gat mechanisch af in geval van plotse drukgolven (blow-outs). De BOP is van groot belang voor de veiligheid van de bemanning, de boorinstallatie en het milieu. Uit de eerste druktesten bij Trias Westland bleek dat de BOP niet goed genoeg functioneerde. Een onderdeel ervan is in Duitsland gerepareerd. Twee dagen later kon de BOP worden ingebouwd en afgesteld. Het systeem functioneert inmiddels zoals het hoort. 

Op naar 2.550 meter diepte
29 november is gestart met het boren van de tweede sectie. Het betreft een boorgat met een diameter van circa 45 cm. Dit verloopt voorspoedig met een gemiddelde snelheid tussen de 10 en 15 meter per uur. Een dezer dagen verwachten we gereed te zijn met het boren van deze sectie en 2.550 meter diepte bereikt te hebben. Ook in deze sectie wordt daarna een casing ingebracht en verstevigd met cement. Neem een kijkje op het boorterrein  Bijzondere beelden in en om de boortoren en allerlei wetenswaardigheden over de Triasboring.    

T&A Survey is vanaf het begin betrokken bij het Trias Westland project en verzorgt nu het boormanagement. Lees meer over het project.