Maandag 6 november gaat de Triasboring van start! De boorkop werd vrijdag ingewijd in aanwezigheid van o.a. deelnemende bedrijven, aandeelhouders en omwonenden.

Wat er ondergronds gaat gebeuren 
Op 6 november wordt het eerste gat geboord, in de olie- en gasindustrie ook wel spud genoemd. Het betreft een gat van 125 meter diep op de plek waar in juni de beschermlaag is geplaatst voor de watervoerende lagen. Nadat dit ondiepe gat is geboord, volgt de eerste sectie van de diepe boring. De komende zeven tot negen dagen wordt een gat geboord van 1.298 meter diep en een diameter van ca. 60 centimeter. Bij deze diameter is het zaak het boorgruis goed naar boven te krijgen. Elke tien meter wordt een monster genomen van de modder en het gruis dat naar boven komt. Aan de hand van deze monsters weet de boorcrew in welke aardlaag en op welke diepte de boorkop zich bevindt. Als de volledige diepte van sectie 1 bereikt is, wordt de pijp ingebracht en wordt cement geperst tussen het boorgat en de pijp om het gat te verstevigen.

Vier secties naar 4.560 meter diep

Na ca. 2 weken is sectie 1 gereed. Daarna volgt sectie 2 met een diameter van ca. 43 centimeter tot 2.559 meter diep. Sectie 3 is een boorgat met een diameter van ca. 30 centimeter tot 4.204 meter diep. Sectie 4 boort door naar de Triaslaag op 4.560 meter diep. Dit laatste gat wordt niet gecementeerd in verband met de winning van warmte. De brontest vindt naar verwachting plaats in januari 2018.

Trias Westland 24/7 operationeel

Vanaf nu is Trias Westland 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf. De boorcrew van KCA Deutag is – in shifts - 24/7 aanwezig op de boorlocatie. In de containers op het terrein zijn voor de boorcrew kantoren ingericht, een kantine en vergaderruimtes, bijvoorbeeld voor veiligheidsmeetings. De mensen die geen dienst hebben, verblijven in pensions in de omgeving.

T&A is vanaf het begin betrokken bij het Trias Westland project en verzorgt nu het boormanagement.


<