Infrarood (IR) thermografie is een contactloze meetmethode waarbij de oppervlakte temperatuur van een lichaam of voorwerp wordt gemeten. Door een thermografische infrarood camera onder een drone te bevestigen kan T&A Survey Drone Services snel en eenvoudig vanuit de lucht temperatuurverschillen opsporen. Dit maakt IR thermografie bij uitstek geschikt voor de inspectie van zonneparken.

Defecte cellen
Door met een drone uitgerust met een infrarood thermografie camera boven een zonnepark te vliegen, wordt een thermogram gemaakt. Dit is een visuele weergave van de heersende temperaturen op het meetobject waarbij verschillende kleuren verschillende temperaturen aangeven. In veel gevallen hebben lage temperaturen hierop een donkere kleur en de hogere temperaturen lichtere kleuren. Hierdoor kunnen defecte zonnecellen meteen gelocaliseerd en worden.

Warmtelekken
IR thermografie kan ook gebruikt worden voor detecteren van warmtelekken en oververhitting aan hoogspanningsmasten of elektriciteitscentrales, vaak een teken van schade die kan leiden tot het falen van elektrische en warmte isolatie. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het lokaliseren van brandhaarden, opsporen van vermiste personen en personen op de vlucht en in de beveiliging en bewaking.

Lage temperaturen
De beste resultaten met IR thermografie in de buitenruimte worden bereikt wanneer het temperatuurverschil tussen het onderzoeksdoel en de omgeving meer dan 10 graden Celsius bedraagt. De winterperiode is dan ook de beste periode voor IR thermografie onderzoek met behulp van drones in de buitenruimte.