17e eeuwse kanonskogel gevonden
Tijdens een explosieven opsporingsproject in een natuurgebied de buurt van Den Bosch heeft T&A een kanonskogel aangetroffen uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
Door Johan Barnhoorn, Senior OCE-deskundige
Er moest in het gebied een natuurlijk vogelrustgebied worden gecreƫerd met een aantal vogelpoelen. Hiervoor moesten uitgebreide grondwerkzaamheden tot 1 meter minus maaiveld plaatsvinden. Omdat historisch vooronderzoek uitwees dat er in de Tweede Wereldoorlog gevochten is in het gebied, kreeg T&A de opdracht een detectieonderzoek uit te voeren.
Het detectiegebied bestond voornamelijk uit akkerland en grasland waar op dat moment vee op graasde. De uitkomst van de metingen lieten een kleine 120 objecten zien die de magnetische waarden vertoonden van een mogelijk Conventioneel Explosief. T&A werd verzocht de benaderingswerkzaamheden uit te voeren.
Tijdens de benaderingswerkzaamheden zijn een aantal Britse 25 ponders, een brisantgranaat, een rook- en een lichtgranaat aangetroffen. Deze zijn in een tijdelijke opslagvoorziening veiliggesteld. Tot ieders verrassing werd er op een van de locaties op een diepte 0,5 meter minus maaiveld ook een veel oudere, 24 ponds kanonskogel aangetroffen. Deze kanonskogel, een voorloper van de huidige moderne munitie, is waarschijnlijk afkomstig van het geschut dat rondom Den Bosch opgesteld stond en dat tijdens de Spaanse belegering van de stad (1629) werd ingezet tegen de Spaanse bezetter. Het komt regelmatig voor dat dergelijke projectielen tijdens opsporingswerkzaamheden worden aangetroffen in de bodem. Al is het voor sommigen niet meer als een rond stuk oud ijzer, toch haalt men hier bijna 400 jaar vaderlandse geschiedenis uit de grond.
De veiliggestelde geschutsprojectielen zijn een week later door de EODD verder onschadelijk gemaakt, maar de kanonskogel is als schroot afgevoerd, schoongemaakt en is aan de opdrachtgever overhandigd.