Op donderdag 24 maart is de R.J. Cammocktunnel bij de Hulzerdijk in Almen feestelijk geopend. De opening van de tunnel vormt het sluitstuk van het NABO-project in de gemeente Lochem. De tunnel, die een niet actief beveiligde overweg vervangt, is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse piloot Raymond J. Cammock.

Opening

Deze piloot is tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen in de omgeving van Almen. Bij de opening waren acht familieleden uit Nieuw-Zeeland aanwezig. Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was aanwezig bij de opening.

Historische omgeving

De omgeving van Almen kent een rijke historie. In oktober 1944 namen geallieerde jachtvliegtuigen een Duitse munitietrein onder vuur. Piloot Raymond J. Cammock werd hierbij zelf beschoten en geraakt. Hij boorde zijn vliegtuig in de laatste wagon van de trein en kwam om het leven.

Tijdens de werkzaamheden in Almen zijn resten van het vliegtuig en munitie gevonden rondom het spoor. Zo hebben we kunnen achterhalen wat er in de zomer van 1944 is gebeurd en wat voor heldendaad de Nieuw-Zeelandse piloot heeft verricht die dag. Eerder verscheen er al een nieuwsbericht over dit bijzondere verhaal op deze website.  

T&A heeft voor dit project explosievenopsporing verricht maar ook een kosteloze bijdrage geleverd om samen met vrijwilligers voormalige loopgraven bij de onderdoorgang weer veilig toegankelijk te krijgen.