Jeroen Niels, specialist historisch vooronderzoek explosieven bij T&A survey en battlefield gids, vertelt over de V1 lanceerinstallaties die in 1945 door de Duitsers werden opgesteld bij Huis Oolde. Hij neemt de luisteraars mee in de wereld van explosievenopsporing. In de Nederlandse ondergrond liggen nog duizenden blindgangers. Aan de hand van archief- en luchtfoto onderzoek wordt met historisch vooronderzoek een inschatting gemaakt van de risico's op het aantreffen van explosieven tijdens grondroerende werkzaamheden. In de archieven vond Jeroen ondermeer een proces verbaal uit 1945 waarin melding werd gedaan van het neerkomen van een V1 in de gemeente Laren, die 20 minuten daarna ontplofte en daarbij een boerderij vernielde. 

Lanceerinstallaties in de achtertuin

Eind 1944, begin 1945 stonden ten oosten van de IJssel twaalf V1- lanceerinstallaties opgesteld. De V1 (Vergeltungswaffe 1) was een onbemand straalvliegtuig en de voorloper van de latere kruisvluchtwapens. Bij Huis Oolde in het Gelderse Laren, bouwden de Duitsers een V1-lanceerinstallatie in de achtertuin. Doel van de V1's was de haven van Antwerpen, die al in handen van de geallieerden was. Op 16 december 1944 werd de eerste V1 vanaf Huis Oolde gelanceerd.

Boer Albert Meuleman woonde vlakbij het kasteel en stelde alles op schrift. In deze podcast vertelt zijn zoon Henk Meuleman over deze geschiedenis. Henk beschikt over de verslagen van zijn vader en heeft zich tevens gespecialiseerd in de V1 bommen bij Huis Oolde. 

Dag van het Kasteel 2020

In de podcast Bezet & Bevrijd, kastelen en buitenplaatsen 1940-45 van de Nederlandse Kastelenstichting worden in het kader van de Dag van het Kasteel (die vanwege het Coronavoris dit jaar niet fysiek plaats kon vinden) onbelichte verhalen over kastelen en buitenplaatsen en de Tweede Wereldoorlog verteld.