Vorige week vierde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) haar 75 jarig bestaan. T&A Survey was uitgenodigd om een samen met de EOD ontwikkelde tool voor de identificatie van explosieven te presenteren. De tool is speciaal ontwikkeld om het ontstekingsmechanisme van een Duitse 1200 kg vliegtuigbom te identificeren.


Identificatie onder water 
De bom bevond zich in een bouwkuip volgepompt met water en moest door OCE-duikers geïdentificeerd worden. Uit de identificatie bleek dat de ontsteker niet meer werkzaam was. De bom, voor zover bekend de grootste ooit aangetroffen in Nederland, kon daarom in juni door de EOD tot ontploffing gebracht worden op het strand van Bloemendaal.

Samenwerking EOD en T&A
Er waren veel belangstellenden bij de stand waar de innovatieve identificatie tool werd gepresenteerd. Tijdens de toespraak van de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal  Martin Wijnen werd de exclusieve samenwerking tussen T&A en de EOD nog eens benadrukt.  

Oprichting EOD
De EOD werd op 6 november 1944 opgericht met als doel het onschadelijk maken van Tweede Wereldoorlog-munitie in bevrijde delen van Nederland. Vandaag de dag ruimen nog altijd gemiddeld 3 EOD-teams ergens in ons land explosieven.