Wat haalt Hilde in huis: deel 3

Bron: Nieuwsblad voor Castricum

CASTRICUM - Provincie Noord-Holland bouwt een uniek huis, een plek waar 10.000 dozen met archeologische vondsten komen te staan en waar iedereen de archeologie van Noord-Holland kan ontdekken. Een team van specialisten werkt aan de realisatie, door een architectonisch gebouw te maken, een interactieve presentatie te ontwerpen, vondsten klaar te maken voor tentoonstelling en door kleding te maken voor de mensfiguren die je er kunt gaan zien. In aanloop naar de realisatie van het Huis van Hilde passeren in deze rubriek alvast enkele vondsten de revue. Een voorproefje dus van alle schatten die het Huis van Hilde straks zal bewaren. Dit keer is de hoofdrol weggelegd voor een Engelse brandbom.

Afgelopen zondag vond op het Vliegveld Bergen een bijzondere overdracht plaats. Archeologen en bommenruimers overhandigden een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog aan depotbeheerder Martin Veen. Een bijzonder moment omdat overblijfselen uit de oorlog tegenwoordig ook archeologisch onderzocht worden. Vaak wordt de ouderdomsgrens van 50 jaar aangehouden om een vondst archeologie te laten zijn. Na deze bom zullen nog veel andere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog toegevoegd worden aan de collectie van Huis van Hilde.

De brandbom is van Engelse makelij en was oorspronkelijk gevuld met fosforrubber dat zeer makkelijk brandt en veel rook veroorzaakt. Een deel van het rubber zat nog in de bom en werd door de professionele vinders alsnog verbrand, ook is de ontstekingsinrichting verwijderd. De bom is nu niet meer explosief of brandbaar. Een brandbom kon in een straal van 50 meter flinke schade aanrichten.

Lees het hele artikel >>