Amerikaanse vliegtuigbommen geruimd in Meinerswijk

Vrijdagochtend 15 november heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) de vier  Amerikaanse vliegtuigbommen geruimd die T&A Survey-Van Heteren  in de afgelopen weken heeft gevonden tijdens het explosievenonderzoek in Meinerswijk. Het doelwit van het bombardement waren Duitse stellingen op de zuidoever van de Rijn, die door de Amerikanen onder vuur werden genomen.

T&A Survey-Van Heteren voert in opdracht van de combinatie GMB-Van Oord een uitgebreid explosieven en archeologisch onderzoek uit in Stadsblokken-Meinerswijk te Arnhem, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten is. In het kader van het programma 'Ruimte voor de Rivier' van Rijkswaterstaat wordt daar gewerkt aan het verdiepen van de uiterwaarden om overstromingen te voorkomen.

T&A heeft het gebied onderzocht met verschillende geofysische technieken. Onder de vondsten zijn, naast de vier vliegtuigbommen, veel granaten en restanten van stellingen en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog met persoonlijke bezittingen van Engelse en Duitse soldaten. Daarnaast zijn gedempte sloten en restanten van de lokale kleiwinning voor de fabricage van bakstenen gevonden.

Het archeologisch onderzoek heeft, naast objecten, ook veel aanvullende kennis opgeleverd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan de hand van de geregistreerde informatie over WOII vondsten en sporen, de gevechtshandelingen tijdens de Slag om Arnhem nauwkeurig in kaart te brengen.

De voorbereidende werkzaamheden zorgen ervoor dat de graafwerkzaamheden straks veilig kunnen verlopen voor zowel de aannemer als voor de omgeving. Daarnaast zorgt archeologisch onderzoek ervoor dat ons historisch erfgoed niet verloren gaat.