Op 21 en 22 november stond T&A Survey, vertegenwoordigd door archeoloog David Sam en specialist vooronderzoek explosieven Jeroen Niels, voor de zevende keer op de Reuvensdagen. Het inmiddels traditionele Reuvensdagen Raadsel, waarbij bezoekers een door T&A gevonden, WOII gerelateerd archeologisch object kunnen identificeren, was weer een publiekstrekker.

De winnaar van dit jaar is Jean François van Gentenaar, archeoloog en GIS specialist bij de gemeente Nijmegen. Veel bezoekers kwamen in de goede richting, maar hij was de eerste die een gedetailleerde beschrijving kon geven van het object en zijn functie.

Munitieclip voor het Bofors 40 mm-kanon (1942)  
Het tentoongestelde object is een munitieclip voor het Bofors 40 mm-kanon, een volautomatisch luchtafweergeschut ontworpen in de jaren 1930 door de Zweedse wapenfabrikant AB Bofors. Het kanon was gemonteerd op een draaiplateau. Vier granaten, bijeengehouden door een clip, werden per keer in het laadsysteem gevoerd. Het was een van de meest populaire middelzware luchtafweersystemen tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd door de meeste westerse geallieerden gebruikt.

Gecombineerd archeologisch onderzoek
In de afgelopen jaren is het besef gegroeid dat we ook resten van de Tweede Wereldoorlog tot ons erfgoed moeten rekenen. Archeologisch onderzoek naar deze periode vindt vaak plaats in combinatie met explosievenonderzoek. T&A zet hiervoor geofysische technieken als grondradar en magnetometer in. Vanuit de lucht kan T&A middels drone fotogrammetrie archeologische waarden in kaart brengen.