Door T&A Survey is in opdracht van Vitens N.V. een gecombineerd detectie en benaderingsonderzoek uitgevoerd. Vitens N.V. legt een nieuwe drinkwaterleiding aan vanaf Epe via Apeldoorn naar Zutphen. Tijdens de werkzaamheden in de gemeente Voorst, heeft T&A een bijzondere vondst gedaan: Er werden twee clusterbommen vlak bij elkaar aangetroffen.

Een clusterbom is een door een vliegtuig afgeworpen bom die kleine bommetjes uitstrooit. De clusterbommen van het type 17 Mk 2 zijn mogelijk “veilig” of te laag afgeworpen. Hierdoor werden alle 26 (twee bundels van 13 stuks) 20 lbs brisant bommen die als submunitie in de “moederbommen” waren gebundeld, op de vindlocatie aangetroffen.

De beide clusters lagen op een afstand van 20 meter van elkaar op een diepte van 0.50 - 1.00 meter  minus maaiveld in agrarisch gebied. Het gebied ligt  vlak bij een spoorlijn die in de oorlog diverse malen doelwit was van bombardementen door de geallieerden. Ook bevond zich in de omgeving van de spoorlijn een Duitse stelling met Flak (Flugabwehrkanone) geschut, deze was mogelijk ook een doelwit van de luchtaanvallen.

In totaal heeft  de EOD 56 hele 20 Lbs bommen en een aantal restanten hiervan geruimd.

 

Totale inhoud van beide clusterbommen (links en midden) met een restant (rechts) van de clusterbom.