In een berg puin, afkomstig uit de oever van de Melmplas in de Slaagse polder, is vorige week een flinke hoeveelheid munitie aangetroffen. Explosievendeskundigen van T&A Survey zijn deze week bezig geweest de munitie veilig te verwijderen. Vanochtend zijn de explosieven overgedragen aan de EOD en ter plekke vernietigd.

In verband met de dijkverbetering is de Melmplas uitgegraven om vervolgens te worden gedempt, met materiaal dat deels afkomstig is uit de dijkverbetering. Er is onder meer een grote hoeveelheid puin uit de oevers van de plas weggegraven. Toen men vorige week het puin wilde gaan afvoeren, werd een flinke hoeveelheid kogels en granaten aangetroffen. Daarop is het werk direct stilgelegd.

Afgelopen week zijn deskundigen van T&A bezig  geweest de munitie uit het puin te verwijderen. Dat gebeurde met een speciale, gepantserde machine. In het puin werd behalve munitie, zoals hulzen, kogels en geweergranaten ook een Duitse legerhelm aangetroffen. Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat de munitie onder meer van Nederlandse, Duitse, Britse en Franse makelij is.

Het puin waarin de munitie is gevonden is afkomstig van een oude schuur waarin zijn Nederlandse soldaten hebben schuilgehouden die vermoedelijk aan de nabijgelegen Grebbelinie hebben gewerkt. Bij hun vertrek hebben ze de munitie achtergelaten en deze is later, bij het afbreken van de schuur, niet opgemerkt. Na 76 jaar in de oevers van de plas te hebben gelegen, zijn de explosieven eindelijk onschadelijk gemaakt.

Bekijk hier het item over dit onderwerp op  het nieuws van RTV Utrecht van 6 oktober 2016 (05:20-07:30)