Vliegtuigberging Zelhem: Het is de Lancaster ED470!

Bron: gemeente Bronckhorst

Op 23 oktober 2013 is bekend geworden dat in de nacht van 23 september 1944 op de Hummeloseweg in Zelhem inderdaad de Lancaster ED470 is neergestort. Bij het schoonmaken van de laatste gevonden onderdelen is een stuk pantserplaat tevoorschijn gekomen waarop het nummer 470 is geverfd door de technische crew in Engeland die het vliegtuigonderhoud deed. Hiermee is het gecrashte vliegtuig in Zelhem geïndentificeerd.

Door het goede weer en het niet aantreffen van grote explosieven is de krater (30m doorsnee en tot een diepte van 5m), die de neergestortte Lancaster in 1944 in Zelhem veroorzaakte, inmiddels afgegraven. De aannemer zeeft het laatste beetje zand. Het bergingsproces verliep hierdoor sneller dan verwacht. Majoor Arie Kappert van Defensie: “De afgelopen dagen zijn naast enkele pantserplaten ook nog stukken huidbeplating, restanten van de vliegtuigmotor, klein kaliber munitie en onderdelen als inspectieluikjes en zuurstofflessen gevonden.”

Projectleider Jeroen Wesselink van de gemeente: “We zijn blij dat we kunnen melden dat het geborgen vliegtuig de Lancaster ED470 is. Bij het afgraven van de crashlocatie zijn geen stoffelijke resten aangetroffen van bemanningsleden, maar met het duidelijke herkenningsteken op de pantserplaat kunnen we zeggen dat het bergingsproces een voorspoedig einde heeft gekregen. De nabestaanden zullen wij zo spoedig mogelijk officieel op de hoogte stellen. Zeer bijzonder de afgelopen weken vond ik om te zien dat de berging enorm leeft bij veel mensen. Velen reageerden zeer meelevend en positief op het project. Ook het feit dat in totaal 600 kinderen van 17 basisscholen uit Bronckhorst zijn langs geweest op het bergingsterrein en er bij de eerste kijkdag ruim 2.400 bezoekers waren, laat dat zien. De werkgroep Historie en educatie is hard aan de slag met het maken van (digitaal) lesmateriaal over de berging, de luchtoorlog die boven de Achterhoek woedde, de ingezette luchtvloot en hun missies en bemanningen, maar ook over de impact van de crash voor de mensen op de grond. Het is natuurlijk mooi dat zij over de Lancaster ED470 nu een uniek en compleet verhaal kunnen vertellen!”

Belangrijk onderdeel van de berging is ook om eventuele schadelijke stoffen en (delen van) munitie weg nemen. Schadelijke stoffen zijn niet aangetroffen, wel zijn enkele stuks munitie gevonden. Een aantal stukken is en wordt tentoongesteld, zoals bomscherven en een mitrailleur. Een 2 cm granaat, twee 1,3cm granaten en een handgranaat zijn gisteren in de kuil onschadelijk gemaakt. 

De krater wordt donderdag 24 oktober grotendeels gedicht. Het graafwerk is klaar en door het gat te dichten, hoeven geen kosten meer gemaakt te worden voor grote apparatuur zoals de bronbemaling.

Kijkdag 26 oktober 2013
De kijkdag van zaterdag 26 oktober gaat natuurlijk wel gewoon door. Bezoekers krijgen net zoals zaterdag 19 oktober gevonden materialen te zien, maar ook alle verzamelde achtergrondinformatie van de werkgroep Historie en educatie. Op het bergingsterrein is verder het gebruikte materieel te zien, zoals graafmachines, de uitleesunit, defensievoertigen en een grote fotocollage van de krater. De kijkdag is van 11.00 tot 15.00 uur op de Hummeloseweg 49 in Zelhem.


Foto: de pantserplaat met linksonder het nummer 470




Meer over dit project: