Grote oppervlakten sneller ingemeten met nieuwe multisonde gradiometer

T&A beschikt over een nieuw multifuctioneel meetframe dat het mogelijk maakt om  vier, acht of zelfs twaalf gradiometers tegelijk in te zetten. Het frame wordt met behulp van een quad voortgetrokken over het in te meten terrein. Het voordeel van dit grote frame is dat gebieden van grote oppervlakte hiermee sneller en efficiĆ«nter in kaart kunnen worden gebracht.

De multisonde gradiometer is een magnetische techniek waarmee op niet destructieve vanaf het maaiveld geleidende objecten en structuren in kaart kunnen worden gebracht. Een nauwkeurige GPS verzorgt de plaatsbepaling van de metingen. Deze geofysische techniek wordt in Nederland met name ingezet voor het in kaart brengen van metalen objecten, zoals explosieven, in onverstoorde gebieden buiten de bebouwde kom.

De gradiometer is gevoelig voor verstorende invloeden uit de omgeving, zoals hoogspanningsmasten, bovenleidingen en metalen objecten, waardoor de metingen in de nabijheid van dergelijke verstoringen vaak niet bruikbaar zijn. ijzerhoudende metalen objecten kunnen afhankelijk van de locatiespecifieke omstandigheden tot een diepte van meer dan zes meter worden opgespoord. Niet ijzerhoudende metalen zoals koper en aluminium worden niet geregistreerd.

Praktijkvoorbeeld
Het onderzoeksresultaat van een veldmeting staat in de figuur (links) afgebeeld. De rode kleuren geven aan waar zich ijzerhoudend materiaal in de ondergrond bevindt.