Bommen zoeken via boorgaten

Door: Annemieke van Roekel, www.kennislink.nl

Door radartechnologie te gebruiken in een boorgat, kan de diepe ondergrond in detail in kaart worden gebracht. De nieuwe techniek wordt onder meer toegepast om bommen en explosieven in voormalige oorlogsgebieden op te sporen.

De meest gebruikte techniek om de diepe ondergrond in kaart te brengen is seismiek: door geluidsgolven de bodem in te sturen en vervolgens de reflectie te meten, worden afbeeldingen van de ondergrond gemaakt. De olie- en gasindustrie maakt bijvoorbeeld gebruik van deze seismische beelden waarop de aardlagen uit verschillende geologische perioden duidelijk zichtbaar zijn.

Dieper maar lagere resolutie
“Met seismiek kun je zelfs zo diep gaan als de kern van de aarde,” vertelt Stefan Carpentier, geofysicus en werkzaam bij het geotechnisch onderzoeksbureau T&A Survey. “Met geluidsgolven van zeer lage frequentie kun je grote diepten bereiken. Het nadeel van laagfrequente golven is echter dat de resolutie, oftewel het detail van de afbeelding, erg laag is. Bij radar werkt dat ook zo. De demping van de golven – in het geval van radar gaat het om elektromagnetische straling – is groter, maar radarbeelden op korte afstand zijn vaak een stuk gedetailleerder dan seismische beelden dankzij de hogere frequenties.”

lees het hele artikel op kennislink.nl