T&A Survey vindt granaat bij NS station Sittard

T&A Survey voert in opdracht van ProRail sinds 2012 detectieonderzoeken uit bij verschillende NS stations verdeeld over heel Nederland. Dit gebeurt in het kader van een grootschalig project ter vernieuwing van de fietsenstallingen op stations. Afgelopen dinsdag, 8 januari, was het raak in Sittard: er werd een granaat gevonden op de plek waar de nieuwe ondergrondse fietsenstalling wordt gebouwd. Het gaat om een Duitse brisantgranaat van 52 kilogram met een diameter van 15 centimeter.

Explosievenonderzoek wordt standaard uitgevoerd bij graafwerkzaamheden in gebieden waarvan bekend is dat er in het verleden oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden. In de omgeving van het spoor is de kans hierop aanzienlijk. Tijdens het explosievenonderzoek bij het station in Sittard vond T&A Survey vier verdachte objecten. Uit nader onderzoek bleek dat één van die vier objecten een granaat was.

Aangezien de vindlocatie is afgezet en de granaat nog grotendeels in de grond zat, was er geen gevaar voor de omgeving. De EODD heeft de granaat woensdagochtend uitgegraven en deze op veilige wijze naar een vernietigingslocatie bij de Elba-vijvers in Grevenbicht gebracht, waar hij tot ontploffing is gebracht.

Lees het artikel in Dagblad de Limburger >>