T&A maakt beleidskaart Niet Gesprongen Explosieven voor Gemeente Assen

Bron: Gemeente Assen

De gemeente Assen laat een beleidskaart over Niet Gesprongen Explosieven maken van Assen. Daarvoor laat ze de komende maanden een onderzoek uitvoeren. De kaart komt tot stand door het verzamelen en analyseren van historisch feitenmateriaal.


Archiefonderzoek
Een beleidskaart Niet Gesprongen Explosieven biedt een overzicht van locaties met een verhoogd risico op niet gesprongen explosieven. De komende maanden gaat onderzoeksbureau T&A uit Almelo archiefonderzoek uitvoeren. Het maakt daarbij gebruik van feitelijke gegevens uit oorlogsarchieven uit onder andere Nederland, Groot Brittanniƫ, Duitsland, Verenigde Staten, Canada, Polen en Frankrijk, maar ook van gegevens uit het Drents Archief en van de gemeente Assen.

Aanleiding
Directe aanleiding voor het onderzoek zijn de werkzaamheden rondom het Asser stationsgebied, als onderdeel van de FlorijnAs. Deze werkzaamheden mogen pas uitgevoerd worden als het gebied is vrijgegeven m.b.t. de aanwezigheid van Niet Gesprongen Explosieven. De Gemeente Assen is verantwoordelijk voor deze vrijgave.  

Vervolgonderzoek
Op basis van het vooronderzoek en de geplande werkzaamheden wordt het vervolgonderzoek (detectie onderzoek genaamd) bepaald. Voor dit detectieonderzoek zijn verschillende methoden mogelijk, variƫrend van het werken met een metaaldetector of grondradar tot het zetten van boringen waarin met een magneet naar munitie wordt gezocht.

Meer info:
Dagblad van het Noorden, 4 decenber 2012 : Assen zoekt explosieven