Op geologische studiereis in Zuid-Oost Polen

Van 13 tot 16 september gingen de geologen van T&A Ondergrondse Duurzame Energie en Amsterdam Petroleum Geoscience op studiereis naar het zuidoosten van Polen. In de Karpaten, wordt al sinds 1870 olie geproduceerd.

In het zuidoosten van Polen was eens een ware oil-boom. Waar nu hellingen met korenbloemen het landschap domineren, stonden eens wouden van houten boortorens. Een modderig, stinkend plekje liet zien dat hier nog steeds ondiepe olie te vinden is. Het is niet onwaarschijnlijk dat er zich nog een behoorlijke hoeveelheid gas bevindt diep onder al die vroegere olievelden. Gas op 4.000 meter diepte is gemeen heet en ‘overpressured’, en laat zich niet graag op seismiek zien. Dit brengt risico’s en kosten met zich mee. Polen laten zich liever in met modieus ‘shale gas’ en hydraulic fraccing.

Waarom Polen? Bij grote oliemaatschappijen werkzame geologen ontvangen regelmatig bijscholing in het veld. Vaak gaan ze naar de Spaanse Pyreneeën, Dorset of zelfs de Verenigde Staten omdat de ‘outcrops’ daar zo gaaf zijn. Daar krijg je alleen maar pracht en praal te zien, wat niet altijd de realiteit is in de ondergrond. T&A heeft ervoor gekozen naar een gebied te gaan waar zowel outcrops als olie- en gasvelden zijn. We zagen reservoirs aan het oppervlak die een kilometer verder weer onder veel grond verdwijnen en allerlei breuken, plooien en depositionele onregelmatigheden die ‘reservoirplezier’ bederven, maar meer stroken met de werkelijkheid.

Op onze reis werden we vergezeld door twee gidsen van Geokrak in Krakau,  een met T&A vergelijkbaar bedrijf dat klanten voorziet van surface-geolgogische mapping (GIS), shale gas desorption data (labs) en wellsite geologie.