Onderzoek naar explosieven

Bron: De Molenkruier, 28 juni 2012

NIEUWEGEIN - Voordat de werkzaamheden aan de uiterwaardvergravingen Ruimte voor de Lek starten, wordt een explosievenonderzoek gehouden

Immers, de grond in Nederland ligt vol met voorwerpen waarvan men van te voren niet weet of dit explosieven of ‘onschuldige’ bodemvreemde materialen zijn. Om de mensen die het werk uitvoeren een veilige werkomgeving te bieden wordt dit onderzoek in de uiterwaarden bij IJsselstein, Nieuwegein en Vianen uitgevoerd. Begin juni is het werk gegund aan opsporingsbedrijf T&A Survey uit Amsterdam.

IJzerhoudend

In 2010 hebben zij reeds een detectie onderzoek uitgevoerd, waarbij een groot aantal objecten in de grond is aangetroffen. Op dat moment was nog niet duidelijk wat dit voor objecten waren; óf explosieven óf zogeheten ‘bodemvreemde materialen’. Deze bodemvreemde materialen kunnenuiteenlopen van oude fietsen tot motorblokken; kortom van alles met ijzerhoudende delen. Het onderzoek is gestart in de week van 25 juni en wordt naar verwachting begin september afgerond. Als duidelijk is wat de uiterwaarden zoal verborgen houden, zal het opsporingsbedrijf - indien het explosieven betreffen - deze identificeren en tijdelijk veiligstellen. De EODD (Explosieven Opruimings Dienst Defensie) zal de aangetroffen explosieven in een later stadium komen ruimen.