T&A Survey op zoek naar explosieven in Lekuiterwaarden

bron: Het Kontact, 27 juni 2012

VIANEN • Opsporingsbedrijf T&A Survey uit Amsterdam is deze week gestart met een onderzoek naar explosieven in de Lekuiterwaarden bij Vianen, Nieuwegein en IJsselstein. De werkzaamheden gaan vooraf aan de grootschalige vergravingen in het kader van het project Ruimte voor de Lek.

"De grond in Nederland ligt vol met voorwerpen waarvan we van te voren niet weten of dit explosieven of 'onschuldige' bodemvreemde materialen zijn", aldus het projectbureau in een persbericht. "Op deze manier wordt de mensen die het graafwerk gaan uitvoeren een veilige werkomgeving geboden."

In 2010 heeft T&A Survey al een detectie-onderzoek uitgevoerd, waarbij een groot aantal objecten in de grond is aangetroffen. Op dat moment was nog niet duidelijk wat dit voor objecten waren: explosieven of zogeheten 'bodemvreemde materialen'. Deze bodemvreemde materialen kunnen uiteenlopen van oude fietsen tot motorblokken, kortom: van alles met ijzerhoudende delen. 

Het onderzoek is maandag 25 juni gestart en wordt naar verwachting begin september afgerond. "Als duidelijk is wat de uiterwaarden zoal verborgen houden, zal het opsporingsbedrijf - indien het explosieven betreffen - deze identificeren en tijdelijk veiligstellen. De EODD (Explosieven Opruimings Dienst Defensie) zal de aangetroffen explosieven in een later stadium komen ruimen", aldus het projectbureau