'Injectiviteit aardwarmtebronnen moet meer aandacht krijgen'

19 april 2012

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Waar aardwarmteprojecten vorig jaar werden gedomineerd door problemen met bijvangst aan olie en gas, moet anno 2012 meer aandacht komen voor het terugvoeren van gebruikte aardwarmte naar de injectieputten.

'Injectiviteit aardwarmtebronnen moet meer aandacht krijgen'

Voorzitter Victor van Heekeren van de Stichting Platform Geothermie noemt de injectiviteit een wat onderbelicht aspect bij aardwarmteprojecten. Hij deed dat woensdag 18 april tijdens de in Amsterdam gehouden ’Geothermie Update 2012’.

 Slechter rendement

Van Heekeren wees er op dat vorig jaar problemen rond bijvangsten aan olie en gas bij meerdere projecten veel de aandacht opeisten. Sinds daarvoor oplossingen zijn aangedragen moet er volgens de voorzitter van het Platform Geothermie nu veel meer aandacht komen voor problemen rond het injecteren van de gebruikte aardwarmte in de retourput. In de praktijk komt voor dat de injectiviteit tegenvalt waardoor verslechtering van het rendement optreedt.

Altijd oplossingen

Tijdens de ook door glastuinbouwondernemers drukbezochte bijeenkomst werd veel technische expertise naar voren gebracht door geologen uit binnen- en buitenland. Zo waren er inleidingen door twee Duitse geologen. In dat land is al erg veel ervaring opgedaan met aardwarmteprojecten en problemen die zich bij de winning kunnen voordoen. Bij tegenvallende resultaten blijkt dat er altijd wel oplossingen toepasbaar zijn, zoals het breken van ondergronds gesteente en het aanzuren van bronnen.

© Vakblad voor de Bloemisterij