Geothermie Update: aardwarmte in tuinbouw zeker geen eendagsvlieg

"Aardwarmte kan 80% van warmtebehoefte Westland voorzien"

bron: www.groentenieuws.nl

Aardwarmte in de tuinbouw is geen eendagsvlieg. Dat liet de voorzitter van het Platform Geothermie, Victor van Heekeren,  gisteren weten tijdens de derde editie van het jaarlijkse Geothermie Update-symposium in de Amsterdamse Westergasfabriek. Tijdens het symposium, georganiseerd door onderzoeksbureau T&A Survey,  spraken naast een aantal experts op het gebied van geologie, ook een tweetal tuinbouwondernemers over hun ervaringen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van aardwarmte.

“Nederland is goed op weg op het gebied van de geothermie, maar in het buitenland zijn ze al veel verder”, vertelt Robert van Ingen, directeur van T&A Survey. Volgens van Ingen zal over vijf a tien jaar het Nederlandse geothermielandschap er ongeveer hetzelfde eruit gaan zien als dat van Duitsland op dit moment.  “Langzamerhand wordt de interesse  in deze duurzame vorm van energie groter,  en met enkele actuele projecten  timmert Nederland hard aan de weg. Er is echter nog wel veel onderzoek nodig”, vertelt van Ingen.


Robert van Ingen van T&A Survey samen met Rachid Magnouji van FloraHolland

“Het is mogelijk om met aardwarmte te kunnen voldoen aan 80 procent van de warmtebehoefte in het Westland”, vertelt Rachid Maghnouji. Maghnouji is projectmanager bij Geothermie Floraholland Naaldwijk. De technisch bedrijfskundig ingenieur vertelt tijdens Geothermie Update over het geothermieproject waarbij Flora Holland nauw samenwerkt met HVC en WestlandInfra. Het is de bedoeling dat er na de besluitvorming van deze zomer in begin 2013 gestart wordt met het boren naar aardwarmte op 4 km diepte. Hierdoor moet er uiteindelijk 25 Mw aan warmte gewonnen worden. Deze warmte wil FloraHolland voor een deel gaan gebruiken om het 80 hectare grote complex van FloraHolland Naaldwijk te gaan verwarmen. Daarnaast zal deze warmte ook worden doorgeleverd aan circa 120 hectare kas van de tuinders in de omgeving."We zijn nu echter wel actief op zoek naar een CO2 voorziening. Dit zien we als een uitdaging", vertelt Maghnouji.


Leon Lankester van Agro Adviesbureau samen met tuinder John Mulder

Tuinder John Mulder bundelde in 2008 samen met 4 andere tuinbouwbedrijven de krachten voor een nieuwe warmtebron voor de verwarming van hun kassen. Dit resulteerde in het Greenwell-project in Honselersdijks. Volgens Mulder zijn er onderling goede afspraken gemaakt over de toekomstige afname van warmte. “ Er is straks exact te zien hoeveel warmte eenieder van ons afneemt. Ook hebben we goede afspraken gemaakt over de inzet van de WKK op het moment dat we warmte te kort komen in de koudere periodes. Niet iedereen van ons heeft een WKK, dus dit hebben we goed afgestemd met elkaar.” Ook vertelt Mulder over de bijvangst van gas uit de bron. “Per m3 water die we naar boven pompen, komt er ook iets meer dan een kuub aardgas mee naar boven. We hebben inmiddels een installatie gekocht om dit op te vangen. In eerste instantie zullen we dit af gaan fakkelen, maar in een later stadium is het ook mogelijk om dit voor een stookketel of een bio-wkk te gaan gebruiken.”


Victor van Heekeren van Platform Geothermie

Bij aardwarmteprojecten komen gigantische investeringen om de hoek kijken. Er is dan ook veel behoefte naar overheidssteun, onder meer via de subsidieregeling duuurzame energie. “De aanvragen van de SDE+ regeling die tot nu toe binnen zijn gekomen bij het ministerie bestaan voor bijna de helft uit aardwarmteprojecten”, vertelt Victor van Heekeren van Platform Geothermie. “Het gaat hier om 30 projecten met een totale subsidieaanvraag van 1068 miljoen. Als je dat terugrekent, dan zie je dat het inderdaad om grote investeringen per project gaat. Dat is best veel geld. Dat vinden wij, maar ik merk dat ze daar bij het ministerie heel anders over denken. Teruggerekend betekent het 1,5 cent per KWuur warmte. En dat is natuurlijk bizar weinig tegenover wind- en zonne-energie. Er is ook best wel wat potentieel. Op het gebied van stadsverwarming, maar toch ook nog zeker vanuit de tuinbouw”, besluit van Heekeren.

Publicatiedatum: 19-4-2012
Auteur: Boy de Nijs
Copyright: www.agf.nl