Aardwarmteproject weer op schema

Bron: www.westlanders.nu

Honselersdijk 08.03.2012 - Het aardwarmteproject aan de Ockenburchlaan loopt weer naar tevredenheid, zo liet initiatiefnemer van het project, Jos Scheffers, donderdagochtend weten.

Een paar weken geleden waren wat problemen ontstaan tijdens de boorwerkzaamheden, het boorgat was gedeeltelijk dichtgevallen waardoor een extra ingreep nodig was, maar dat euvel is nu verholpen en het eerste hete water is een aantal dagen geleden al naar boven gepompt.

Op ruim 3300 meter diepte zit een aardige bel warm water van 85 graden Celsius. Tests hebben uitgewezen dat de benodigde 140m3 water, wat per uur nodig is om het aardwarmteproject te kunnen laten draaien, gemakkelijk naar boven kan worden gehaald.

De vraag is; hoeveel water zit er nu precies op die diepte? Daarop kan nog geen antwoord worden gegeven, 'maar de tekenen zijn positief' zo laat Scheffers desgevraagd weten.

Donderdagochtend stonden twee vrachtwagens het opgepompte water uit de grond, wat eerst in grote silo 's wordt gestort, in tanks over te laden om mee te nemen. Het water wordt eerst in silo s gepompt om af te koelen tot ongeveer 55 graden en dan pas in de vrachtwagens overgestort vanwege het zoutgehalte. Anders zouden de tanks aangetast worden door het zout.

'Bedoeling is om eerst 1000m3 water uit de bron te halen en tijdelijk elders in Rotterdam op te slaan. Zodra duidelijk wordt hoeveel water er exact in de grond ligt opgeslagen, gaat er begonnen worden met het boren van het 2e gat.

Het water wat we eruit halen, moet er ook weer in terug. Als de 2e boring voltooid is wordt ook de 1000m3 er weer in teruggepompt', aldus Scheffers. Wordt vervolgd.