Veel interesse voor geothermieproject Westland

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij, 18 januari 2012

Ruim 60 kwekers bezochten onlangs een informatiebijeenkomst over het geothermieproject Westland. Aan de hand van interesse vanuit de glastuinbouw en een businesscase en valt medio dit jaar de beslissing over realisatie van het project.

De drie partners in het project – FloraHolland, HVC en Westland Infra - brachten 17 januari naar buiten hoe de vijf dagen eerder gehouden infoavond was verlopen. Die was opgezet om draagvlak te creëren voor het project. Gezien de interesse van de vele aanwezige kwekers zeggen de partners in die opzet geslaagd te zijn. Diverse kwekers hebben interesseformulieren ingevuld. Deze bedrijven worden benaderd voor een bezoek en per bedrijf is het mogelijk om berekeningen te laten maken. Dat is onder meer van belang voor de combinatie aardwarmte/WKK.

Groot project

Sinds 2010 is FloraHolland bezig met onderzoek naar de mogelijkheden van geothermie voor de veiling, kwekers uit de omgeving en de woonwijk Liermolen. De veilingorganisatie heeft in 2011 in Westland Infra en HVC twee partners gevonden waarmee het project concreet kan worden ingevuld. Uitgevoerd moet nog worden een businesscase. Op basis daarvan en ook het animo van kwekers wordt later dit jaar beslist of het project doorgang kan vinden.

Boren naar 4 km

Voor het project zijn al geologische studies uitgevoerd, door T&A Survey. Onderzoek is gedaan naar de meest geschikte laag om te gaan boren. Dit is de zogeheten Trias-laag op 4 km diepte waar het water een temperatuur heeft tussen 125 en 150 graden Celsius.


© Vakblad voor de Bloemisterij