Verhagen kondigt steun aan

Minister Maxime Verhagen (EL&I) steunt bedrijven die willen boren naar aardwarmte. Verhagen kondigt in het donderdag naar de Tweede Kamer gestuurde actieplan aardwarmte aan dat hij een ruimere garantieregeling wil en dat hij bekijkt of er een investeringsfonds kan komen.

Ook beziet de bewindsman of aardwarmte kan worden opgenomen in de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie. Zolang verzekeraars nog geen betaalbare verzekering kunnen aanbieden voor deze betrekkelijk nieuwe techniek, kunnen ondernemers gebruik maken van de garantieregeling van het ministerie.

Verhagen maakt wel een conservatieve inschatting van het rol van aardwarmte in 2020. Een fragment uit het actieplan van deze onderdag: "In het Nationale Actieplan Duurzame Energie, medio 2010 ingediend bij de EU, staat 11 PJ als ambitie voor aardwarmte in 2020 vermeld. Dit is ongeveer 12% van de totale duurzame warmtevraag. Dit plan zal dit jaar worden geactualiseerd. Het streefdoel van het ministerie van EL&I en de glastuinbouw is in het programma Kas als Energiebron nader gedefinieerd en bedraagt 120 ha glastuinbouw met aardwarmte in 2011 en 500 ha in 2020. Dit is 4 à 5 PJ."

Maar je weet nooit hoe snel het gaat. In een begeleidende brief schrijft Verhagen dat het halen van 11 PJ in 2020 "niet ondenkbaar" is. In het actieplan staat: "Inmiddels ontstaat het beeld dat in een deel van Nederland bij diepere boringen (3 à 4 kilometer) vermogens van 15-20 MW per doublet mogelijk zijn. Gebieden met veel glastuinbouw zouden hierbij met aardwarmte een substantieel deel van de warmtebehoefte kunnen dekken."

Frank Straver
f.straver@energeia.nl